Algemene info

Op woensdag 4 september 2019 organiseert de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist de 21ste internationale Zwintriathlon tussen Sluis (NL) en Knokke-Heist. De Zwintriathlon is een ¼ triatlon bestaande uit 1 km zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen.

De wedstrijd staat open voor iedereen, van professioneel tot recreant. Bij de deelnemers vindt men echte wereldtoppers maar ook de recreant die zich het ganse jaar voorbereidt om die ene dag het beste van zichzelf te geven.

De Generali Zwintriathlon is een wedstrijd waarop stayeren of het voordeel halen uit het fietsen in groep verboden is. Elke deelnemer verbindt er zich dan ook toe niet te zullen stayeren.


Een uniek schilderachtig parcours

De wedstrijd start om 13.30 uur te Sluis. De zwemproef over 1 km omvat 1 keerpunt.

Hierna fietsen de triatleten door de Nederlandse polders richting België. De fietsproef passeert de Oosthoek in het Zoute en eindigt na 45 km in de Elizabetlaan.

Als laatste beproeving lopen de triatleten 10 km op de prachtige Zeedijk. Aankomst op het strand voor de Meerlaan.


Deelnemersveld

Er worden 1.100 deelnemers toegelaten.

Om alle deelnemers een zo veilig en comfortabel mogelijk wedstrijdverloop te geven, wordt er gewerkt in 11 waves of startreeksen op basis van de leeftijdscategorieën. Voor leeftijdscategorieën waar er meerdere reeksen zijn wordt er gewerkt met een weging van de gemiddelde zwemtijd en eerder gepresteerde tijden op een 1/4 triatlon.

De toptriatleten bij de dames (startvak 1 van wave 1) zullen eerst starten. Zij zullen 14 minuten starten voor de toptriatleten bij de heren (wave 2). 14 minuten is het gemiddelde tijdsverschil over de laatste 3 jaar tussen de 1ste dame en de 1ste heer. De deelnemer die als 1ste over de meet komt, wint 'the battle of the sexes' en gaat lopen met een extra premie van € 1.000.


Ludieke deelnemers

Eigen aan de Zwintriathlon zijn de ludieke deelnemers die deze ¼ triatlon verkleed tot een goed einde brengen. In het verleden kon men zo o.a. Panoramix de druïde, de familie Obi, K3, the Pink Panter, Nikki de St-Fan, Laurence of Arabia, Mac Iron, Shrek, Aphrodite, Janssen en Janssen, Professor Barabas, de Efteling Elfjes, Tarjan off the Apes, Sneeuwwitje en de 7 dwergen, The Daltons, de Smurfen, de Bruiloft, ballerina's, Mega Mindy en het Huis van Oranje aan het werk zien tussen Sluis en Knokke. De ludieke deelnemers worden beloond met een fles champagne aan de aankomst. Elke ludieke deelnemer die verkleed start en finisht krijgt als extra beloning het betaalde inschrijvingsgeld terug.


Zwintriathlonbus

De toeschouwer die de wedstrijd zowel te Sluis als te Knokke wil volgen, kan gebruik maken van de Zwintriathlonbussen. Voor € 2,50 kun je zo de wedstrijd volgen als bevoorrechte getuige. Deze Zwintriathlonbussen vertrekken om 12 uur op de Elizabethlaan, oostelijk van Krommedijk tegenover de Anemonenlaan. In Sluis zijn er diverse vertrektijden. Elke bus brengt de toeschouwers na hun bezoek aan Sluis naar de Balkonrotonde zodat men ook de fietsers in actie kan zien. De Zwintriathlonbussen hebben steeds de Elizabethlaan t.h.v. de Anemonenlaan als laatste halte.


Weetjes

De overall laureaten bij de dames en bij de heren zullen onmiddellijk na hun aankomst in de bloemetjes gezet worden op het podium.

Om 17 uur worden de snelste dames en heren uit Knokke-Heist en de nieuwe leden van de IronMan Club Knokke-Heist gehuldigd.

De Zwintriathlon heeft vanaf in de beginjaren inspanningen gedaan om een vrouw-vriendelijke organisatie te zijn: een afzonderlijke start, de vrouwelijke laureaat die hetzelfde bedrag wint als haar mannelijke collega, een afgeschermde wisselzone, een bloem aan de aankomst voor elke deelnemer, een extra attentie, …

De Zwintriathlon is niet alleen een uitdaging. Het is ook de bedoeling dat het voor de triatleet een bekroning is van zijn of haar trainingsarbeid. Om er een echt feest van te maken voor de deelnemers en voor het publiek is het parcours bezaaid met een 10-tal ludieke en muzikale animaties. Elke deelnemer draagt een wedstrijdnummer met zijn naam op. Op deze manier wordt men aangemoedigd door onbekende, doch enthousiaste toeschouwers.

De Zwintriathlon heeft in de loop der jaren in Knokke-Heist voor een echte triatlon-hype gezorgd. Zo zijn er naast de Zwintriathlon nog 2 spin-off producten ontstaan:

 • Op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus organiseert de sportdienst in en rond het zwembad Sportoase de Iron Kid @ Sportoase Duinenwater. Dit is een niet-competitieve mini-triatlon voor 990 kinderen vanaf 3 jaar. Deze kinderen leggen elk onderdeel afzonderlijk af, onder begeleiding.
 • Op zondag 25 augustus organiseert de sportdienst eveneens in en rond het zwembad de Finishers Triatlon @ Sportoase Duinenwater . 575 personen ouder dan 12 jaar leggen alle 3 de onderdelen achter elkaar af en proeven van hun 1ste triatlonervaring.


Knokke-Heist, een zee van sport!

Personen die in 2019 aan minimum 5 sportevents (mede) georganiseerd door de Sportdienst Knokke-Heist deelnemen, krijgen eind januari 2020 de helft van het betaalde inschrijvingsgeld terug. Wie aan alle 10 de sportevents deelneemt, ontvangt het volledig betaalde bedrag terug. Zowaar een getrouwheidspremie door op een sportieve wijze in je gezondheid te investeren! Niet twijfelen, doen!

Onderstaande sportevents maken in 2019 deel uit van het project:

 1. zondag 27 januari - Mountainbike Beach Challenge
 2. zondag 10 februari - Love Bike & Run
 3. zondag 17 maart - Interrnationale Rabobank Zwinstedenloop
 4. woensdag 1 mei - Kids Run, Knokke Jogging en 10K
 5. vrijdag 12 juli - Strandloop van Knokke
 6. vrijdag 2 augustus - Strandloop van Heist
 7. woensdag 7 augustus - Zeezwemmen
 8. vrijdag 9 augustus - Build4ever zwemloop Duinbergen
 9. vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus - Iron Kid @ Sportoase Duinenwater
 10. zondag 25 augustus - Finishers Triatlon @ Sportoase Duinenwater
 11. woensdag 4 september - Zwintriathlon
 12. donderdag 26 december - Tussen 2 Feestenloop


Toeristische informatie

Voor toeristische informatie kan u contact opnemen met de collega's van Toerisme Knokke-Heist.

T 0032 (0)50 630.380
toerisme@knokke-heist.be


Sportieve informatie

Voor sportieve informatie kan u contact opnemen met de sportdienst van Knokke Heist.

T 0032 (0)50 630.480
zwintriathlon@knokke-heist.be